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HITF INTERPRETATION DECEMBER 2006 NO. 1  
 
NFPA DOCUMENT NO: NFPA 101 2000 Edition  
 
SUBJECT/BACKGROUND: Allowable gaps in certain corridor doors.    
 
The following questions apply to requirements in the 2000 Life Safety Code for corridor 
doors other than those in required enclosures of vertical openings, exits, or hazardous 
areas, and other than those in smoke barriers. 
 

Question 1: Does the Life Safety Code limit the gap between the edge of a 
corridor door and the door frame to 1/8-inch? 

 
Answer: No. However, because the door stop functions as an astragal, the 
gap between the edge of a corridor door and the door frame shall not be 
greater than the depth of the door stop. 

 
Question 2: Does the Life Safety Code limit the gap between the face of a 
corridor door and the door stop to 1/8-inch? 

 
Answer: No. The Code does not specify a maximum gap dimension and 
specifically states that corridor doors are not required to comply with 
NFPA 80, Standard for Fire Doors and Fire Windows. The Code goes on 
to state that corridor doors should be relatively smoke tight. Due to the 
lack of specific dimensions for door gaps and the subjective language in 
the Code, the following guidance is deemed appropriate. In a smoke 
compartment that is not fully sprinklered, a gap not exceeding ¼-inch 
between the face of a corridor door and the door stop should be permitted, 
provided that the door latch mechanism is functioning. In a smoke 
compartment that is fully sprinklered, a gap not exceeding ½-inch between 
the face of a corridor door and the door stop should be permitted, provided 
that the door latch mechanism is functioning. In a smoke compartment that 
is not fully sprinklered, to achieve a better fit the thickness of a 1¾-inch 
thick corridor door should be permitted to be reduced by removing not 
more than ¼-inch from the face of the door. In a smoke compartment that 
is fully sprinklered, the Code does not impose construction requirements 
on a corridor door, provided that it resists the passage of smoke. 

 
 



Question 3: Does the Life Safety Code limit the gap between the meeting edges 
of the leaves of a two-leaf corridor door to 1/8-inch? 

 
Answer: No. The gap is permitted to exceed 1/8-inch provided that the 
meeting edges of the leaves are equipped with an astragal, a rabbet, or a 
bevel. 

 

 
 



 
HITF INTERPRETATION DECEMBER 2006 NO. 2 
 
NFPA DOCUMENT NO: NFPA 101 2000 Edition  
 
SUBJECT/BACKGROUND: Smoking Policies.   
 
Many nursing homes are establishing no smoking policies.  This results in both staff and 
patients who want to smoke to smoke outside.  Life safety surveyors are now requiring 
that the outside smoking areas comply with Sections 18 & 19.7.4 of the 2000 Life Safety 
Code. Specifically, the surveyors are requiring that the outside smoking areas be provided 
with noncombustible ashtrays of safe design and that metal containers with self closing 
covers be readily available to each outside smoking area.   

 
Question 1: Do the requirements of Sections 18 & 19.7.4 apply to designated 
smoking areas outside the building? 

 
Answer:  YES. 

 
Question 2: If the answer to Question #1 is yes, is there a distance away from the 
building in which the requirements of Sections 18 & 19.7.4 would not apply? 

 
Answer:  NO. 



 
HITF INTERPRETATION DECEMBER 2006 NO. 3 
 
NFPA DOCUMENT NO: NFPA 101 2000 Edition  
 
SUBJECT/BACKGROUND: Staff Drills.   
 
Life safety surveyors are now requiring that every staff member of  a nursing home 
participate in a minimum of 4 fire drills per year and provide written documentation to 
verify that each staff member has participated in 4 drills. Although this may sound like a 
simple and reasonable requirement, not all staff members are present when their shift has 
a drill.  Staff members may be on vacation, sick, in training outside the facility, etc.  It is 
not practical to conduct 2 to 3 drills per quarter per shift to insure that every staff member 
participates in 4 drills per year.  The alternative is to have staff, which missed a drill on 
their shift, to participate in a drill on another shift.  This would require paying overtime to 
these staff members.  It is sometimes very difficult to get staff to come in during other 
shifts, particularly if they have second jobs or dependent children and I haven’t even 
looked into the union issues it might create. 
 

Question:  Does the 2000 Life Safety Code require in Sections 18 & 19.7.1.2 that 
all staff members of a health care facility participate in 4 quarterly fire drills per 
year? 

 
Answer:  NO. 
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